18+. Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne.

Utforska

Cube

To-Go

Podsystem

Nicotine Pouch

Deals

Cube

To-Go

Podsystem

Nicotine Pouch

Deals

En engångs vape kan brytas ner i enskilda delar och återvinnas.

En engångs vape kan brytas ner i enskilda delar och återvinnas, men det kräver att du tänker efter innan du slänger den.

Engångsvapes är nästa generations e-cigarett. Glöm stora tankar, komplicerade moddar och dussintals inställningar. Engångsvapes är kända för att vara smala, enkla och snygga. Flera modeller är dessutom luftaktiverade, vilket gör att vejpare inte ens behöver trycka på en knapp för att få den nikotinkick som de är sugna på.

Dessa enheter marknadsförs som ett problemfritt och lättanvänt alternativ till vanliga cigaretter men även andra e-cigaretter och start kit. De återspeglar den fria och moderna livsstil som många vejpare har.

Men vad betyder det här växande kravet på snabba lösningar och enkelhet för miljön? Är det möjligt att samtidigt ta hänsyn till miljön och tänka på hållbarhet även när du använder en engångs e-cigg? Hur återvinner man en engångs vape?
Våra experter svarar på detta, och lite till, i den här artikeln.

Vad är en engångs vape?

Engångs e-ciggg, eller disposable vapes, har blivit populära bland vejpare under de senaste åren. Men så fort återförsäljare i Sverige började sälja engångsmodellerna, exploderade marknaden. Moderna vejpare var (och är fortfarande) ivriga att lägga vantarna på dessa produkter som passar och förenklar deras hektiska liv.

Även om den senaste tidens popularitet har fått tillverkarna att lansera fler och fler varianter av engång e-cigaretter, så har dessa produkter vanligtvis några gemensamma och kännetecknande egenskaper.

Engångsartiklar är små och smala. De flesta engångsartiklar passar i handflatan och kan gömmas i en byx- eller jackficka eller i en handväska. Det är tillverkarna som förladdar och fyller engångsmodellerna i en fabrik. Skalet, utsidan, är vanligtvis ganska funktionslös och mer ett estetiskt uttryck, men vissa enheter kan ha en knapp som aktiverar det inbyggda batteriet. I de flesta fall kan användaren helt enkelt packa upp sin engångsvape, suga på munstycket och njuta av en smakrik nikotinkick.

Läs mer i vår Svenska Guide för engångs e-cigg om engångsvapes!

Engångs vape vs vanlig e-cigarett

Som namnet antyder är engångsvapes gjorda för att slängas, eller kasseras och återvinna, när de är förbrukades. Denna typ av vejp är till för den som har ett stressigt jobb, går på festligheter eller reser mycket och inte vill riskera att förlora sitt vanliga vejp-kit i farten. På grund av detta så har de flesta engångmodellerna en elegant men anspråkslös exteriör. Det finns inget behov av synliga tankar, coola moddar eller flera olika knappar för att hantera inställningar. Spolen är endast konstruerad för att tåla en viss mängd bloss (vanligtvis runt 500) och när den väl blir bränd, är enheten oanvändbar (det vill säga, det smakar inte gott längre)

Vanliga vape-kits är däremot byggda för längre livslängd. De är försedda med uppladdningsbara batterier och utbytbara förångare, designade för att hålla länge. Vejparen får även tillgång till fler anpassningsbara funktioner, inklusive olika inställningar och justerbara luftflödesalternativ.

Vanliga vape-kit kan laddas och fyllas på. De har antingen inbyggda tankar med lättillgängliga lock eller kapselsystem. E-juice poddar säljs separat till själva pod-enheten, vilket innebär att vapers måste enkelt kan ha mindre lager av poddar eller e-vätska nära till hands.

Ska jag lägga min engångs e-cigg i soptunnan?

Vissa vape-märken rekommenderar att slänga engångsartiklar i papperskorgen, medan andra förespråkar ett mer miljömedvetet tillvägagångssätt.

På Vont uppmuntrar vi våra kunder att återvinna enheten, när det är möjligt. Även om engångsartiklar ofta betraktas som slit och slängprodukter, bör de av miljöskäl inte hamna bland vanligt avfall på en soptipp. Även vejpare kan minska sitt koldioxidavtryck genom att återvinna sina engångsartiklar. Återvinning tar lite längre tid och kräver lite engagemang, men miljön tackar dig i slutändan.

Går det att återvinna en engångs vape?

Svaret på denna fråga beror på olika faktorer. Tillverkare kan använda många olika material för att skapa engångsvapes. Vissa material kan vara återvinningsbara, medan andra ska slängas bland allmänt avfall.

Varje engångsprodukt levereras med en informationsbroschyr. För mer information om materialen i din vape, läs alltid igenom broschyren.

Den goda nyheten är att din lokala återvinningsstation faktiskt ofta kan ta hantera hela enheten. Om så är fallet behöver du inte oroa dig för att separera alla de olika elementen. Om din lokala anläggning inte accepterar engångsartiklar som de är, så kan du fortsätta att läsa.

Hur bryter jag isär en engångsvape?

Många e-cigarett användare frågar oss hur man gör sig av med en förbrukad engångsvape. Nyckeln är att bryta isär enheten och återvinna delarna var för sig.

Engångsartiklar har väldigt få yttre funktioner. Många enheter är så kompakta och strömlinjeformade att det kan vara svårt att bryta isär dem. I de flesta fall kan vejparen plocka isär sin enhet genom att applicera lite tryck och dra på rätt ställen. Verktyg kan också hjälpa till att avlägsna det yttre höljet.

Viktigt: vidta alltid säkerhetsåtgärder när du tar isär en engångs vape, och var särskilt försiktig när du hanterar batteriet. Om batteriet ser ut som om det har läckt, låt det vara. Hantera aldrig ett inbyggt batteri utan handskar.

När du har separerat de enskilda elementen kan du lägga dem i ett lämpligt kärl på din lokala återvinningsanläggning. Om möjligt: tejpa ändarna på batteriet med el-tejp innan du slänger det. Om du är osäker på vilket material som ska slängas i vilket kärl kan du alltid fråga någon på anläggningen.

 

Återvinning med Bower

GetBower gör det enklare än någonsin för vejpare att kassera sina gamla engångsodeller. Du kan ladda ner getBower-appen, skanna sina engångsförpackningar och lämna in förpackningen på en lokal återvinningsstation. Det är verkligen så enkelt!

Ännu bättre, vejpare som använder getBower får pengar tillbaka. För varje paket som de gör sig av med kommer de att samla poäng. Poäng kan bytas mot erbjudanden, kontanter eller en donation till en välgörenhetsorganisation.