18+. Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne.

Utforska

Chewing Gum

Cube

To-Go

Podsystem

Nicotine Pouch

Deals

Chewing Gum

Cube

To-Go

Podsystem

Nicotine Pouch

Deals

Är engångs e-cigaretter säkra att använda? En kort guide

Sammanfattning: Engångsvapes är mycket säkrare att använda än traditionella cigaretter. Och bland engångs e-cigg, är de modeller som innehåller e-vätskor med nikotinsalt, de allra säkraste.

Röken från cigaretter innehåller närmare 7000 olika kemikalier, varav de flesta är giftiga och ofta cancerframkallande. Ångan från en vape, å andra sidan, utsätter dig för betydligt färre kemikalier och det anses enligt forskningen på området som säkrare alternativ för den som använder nikotin. Genom att byta till en engångsvape får rökare inte bara ett effektivt sätt att sluta använda cigaretter, utan de undviker även att påverka omgivningen genom passiv rökning (eftersom vapes inte bränner något utan bara avger ånga). Detta leder dock till nästa fråga – är engångsecigaretter säkra?

För att förstå hur det fungerar och varför engångecigg är säkrare, låt oss först ta reda på hur de skiljer sig från traditionella cigaretter.

Engångsvapes jämfört med cigaretter

Nikotin i sig kan vara beroendeframkallande, men forskning har visat att de få hälsorisker som nikotinet utgör är förhållandevis få och ofta till och med obetydliga. Cigaretter och rökning, å andra sidan, blir direkt skadligt eftersom förbränningen av tobak och olika tillsatser bildar en mängd skadliga kemikalier som samlas i röken i form av sotpartiklar. Röken från cigaretter innehåller med andra ord några riktigt farliga biprodukter som kolmonoxid, arsenik, bly och tjära.

I skarp kontrast till cigaretter avger engångecigaretter främst glycerin- och vattenånga, samt ytterst små mängder kemikalier, som genom sin låga koncentration innebär betydligt färre risker jämfört med de som finns i cigarettrök.

Vilka är huvudkomponenterna i engångsvapes

Huvudingrediensen i dina engångsvapes är e-juice. en blandning av glycerin, propyleneglykol och smakämnen. När du suger på din engångsecigg hettar batteriet upp den installerade spolen, som sedan förångar e-juicen. Alla engångsvapes har samma komponenter, men med varierande batteristyrka och e-juiceformler. Men hur många varianter av e-juice finns det? Och vad innehåller de egentligen?

När det gäller nikotin, finns två typer av e-juice – de som innehåller nikotinsalter och de som bygger på fribas nikotin – och de är olika eftersom de bereds olika. De flesta e-vätskor på marknaden använder nikotin från tobaksplantan, men nikoitnsalt och freebase nikotin skiljer sig väldihgt mycket från avarndra när det kommer till både upplevelse och nikotinleverans.

Nikotinsalter kontra Fribasnikotin

Vi anser att e-vätska är bättre och säkrare än fribasalternativet. Här är anledningen:

5 skäl till varför du bör välja en engångsvape med nikotinsaltbaserad e-juice

  1. Nikotinsalter har ett lägre pH-värde medan freebase nikotinets pH-värden är högre. Detta gör nikotinsaltet mildare för halsen när du inhalerar.
  2. Nikotinsalter ligger närmast det naturligt förekommande nikotinet från tobaksplantan, där nikotinet binder sig naturligt med salter. Fribasnikotin å andra sidan är resultatet av ganska omfattande manilpulation av det naturliga nikotinet, detta för att bland annat förhindra oxidation och dess bieffekter. Nikotinsaltet vi använder i e-vätska är också manipulerat – men syftet är att återställa de ursprungliga egenskaperna av naturligt nikotin och samtidigt minska oxidationen.
  3. En nikotinsaltbas är att föredra för dig om du vill sluta röka så småningom. Denna formel tillåter en snabb nikotinleverans eftersom de kan användas med högre nikotinstyrka än vad som är lämpligt med fribasnikotin. Saltformeln absorberas också sannolikt snabbare in i blodomloppet, vilket innebär att du får önskad kick, utan att behöva vejpa så mycket e-vätska.
  4. Nikotinsaltformeln är bättre genom att den är lättare för halsen och perfekt för så kallad mun-till-lunga vejpning, där du suger och inhalerar på samma sätt som du gör med en traditionell cigarett.
  5. Nikotinsalter har längre hållbarhet. De tenderar att oxidera långsammare jämfört med freebase nikotin, vilket innebär att du kan köpa dem i bulk och lagra dem.

 

Säkraste engångsmodellerna på marknaden

Enligt EU lag ska alla märken innehålla med en lista över ingredienserna i vapeprodukten, och de bästa engångsmodellerna bör även innehålla en beskrivning av sina nikotinsaltformler på detaljnivå.

Vont är ett guldstandardmärke som utvecklar och tillverkar nikotinprodukter med reducerad risk. Vont har en separat linje av engångsvapes som kallas “To-Go” och erbjuder så många som tio olika smaker. Deras engångsmodeller bygger givetvis på en e-vätskeformel som är baserad på nikotinsalter.

En “To-Go” erbjuder upp till 800 bloss, något som motsvarar tre paket cigaretter och täcker behovet under motsvarande tid.

60 procent av Vonts smaker för engångsbruk är av den fräscha, fruktiga sorten – Juicy Berry, Sweet melon, frisk vattenmelon, Blåhallon, krämig jordgubb och söt mango. Utöver dessa exotiska smaker hittar du även Vonts Smooth Vanilla, Fresh Mint, Cool Mint, och den alltid så traditionella Creamy Tobacco.